מהו בעצם יין כשר לפסח? ובכן, כדי להבין זאת, ניתן להתבונן בתהליך ייצור היין הכשר. כידוע לרבים מאיתנו, ניתן לגדל גפנים ליין במקומות שונים ברחבי העולם. האיכות של היין עצמו מושפעת הן מתהליך הייצור והן מהגפן עצמו, כמו גם מאופן הגידול, תנאי מזג האוויר במקום ותנאי הקרקע. עיבוד הענבים ליין יכול להתרחש הן בדרכים שמרניות והן בדרכים מודרניות. ויש יקבים רבים שלמעשה מייצרים יינות באופן דומה (אך בכל זאת, ייחודי להם). לפני שנסביר על אספקט הכשרות של היין, נרצה להשלים את ההתבוננות על הליך ייצורו.
האם ישנה הפקת בציר במסגרת ייצור יין כשר לפסח?
ראשית יש לציין שניתן להפיק בציר ענבים מאותם גפנים, לאחר שהענבים הבשילו במידה אופטימלית. במדינת ישראל זה יכול להתרחש בערך בחודשי הקיץ. כלומר, חודש יוני עד חודש אוקטובר. כשלאחר הבציר עצמו, ניתן להעביר את אשכולות הענבים לשלב המיון, ואז לשלב הפרדת התירוש המתרחש באמצעות מעיכה וסחיטה. תהליך שבעבר בוצרה על ידי דריכה בגת. זה כשלעצמו מהווה חלק בסיסי גם בהפקת יין כשר לפסח.
האם יש תנאים שונים לייצור יין כשר לפסח?
השלב שלאחר מכן מהווה את התסתת היין. בשלב זה ניתן להבחין בין התססה המובילה לייצור יינות לבנים לזו המובילה לייצור יינות אדומים. הבדלים בתהליך הייצור יכול להוביל להבדלים בסוג היין. כעת, כשסקרנו בקצרה הפקתו של יין, נדבר על תנאים לייצור יין מומלץ כשר לפסח. ראשית, ניתן להניח בנקל שיש למלא תנאים לצורך קבלת אישור כשרות, בין אם מהרבנות הראשית או משלל הבד"צים. לפיכך, תהליך יצירת יין כשר לפסח אמור להתאים לדרישות הייצור הכשר.
מה הם התנאים עליהם מקפידה הרבנות בייצור יין כשר לפסח?
במדינת ישראל, הרבנות מקפידה על מספר תנאים עיקריים להפקת יין כשר לפסח. בין היתר, הצגת אישורים המורים על גידול הגפנים בהתאמה לדין יהודי. אישור כשרות ליקב שיש בו בדיקה מקיפה, הכשרת מכונות ומתקנים ביקב ובחינת חומרי הגלם. שמירת שבת וחוסר פעילות בשבתו ובחגי ישראל (כולל הצגת תעודה המראה שהעובדים מאשרים שהם שומרים שבת). כמו גם איסור על מגע "נוכרי ביין", שלא תקפה על יין מבושל / מפוסטר. וכן הלאה דרישות מעניינות. כיום ניתן לקבל יין כשר לפסח גם בבר היין של דלי וינו, המאפשר הן ישיבה במקום ושתיית יין כשר והן רכישת בקבוקים כבחנות "רגילה".